fruittuin.punt.nl
Laatste artikelen
Eindelijk weg met die sneeuw, langzaam aan komt er weer wat groen tevoorschijn, de knoflook die ik begin November rond de Perzikboom heb geplant komt nu goed boven de grond. Ook de blauwe druifjes en andere knolletjes beginnen uit te komen. De zaailingen binnen gaan ook prima.
 
 
 
Mooi om te zien dat de Fuzzy Wuzzy tomaat al helemaal vol met donshaartjes zit. Omdat ik ze op een koele kamer heb staan blijven die plantjes vooralsnog mooi klein.
De rest van de tomaten ga ik zaaien op 9 en 19 maart, dat zijn 2 optimale dagen volgens de Kosmos kalender. Ja ik ga dit jaar me eens aan die dagen houden, want baat het niet dan schaad het niet, en als we daarmee een betere oogst of gezondere planten kweken...why not? Op zich is het ook wel gemakkelijk, zo'n Kosmoskalender, want je kan meteen de goeie dagen prikken en die staan dan vast, en klaar is je planning.
Lees meer...
Op zaterdag 22 Januari had ik de eerste zaden geplant, ik kon niet meer wachten en heb het beschaafd gehouden. Van de FuzzyWuzzy minitomaat, Meloenpeer, Snackpaprika en de Ananaskers had ik elk 3 zaden gezaaid. Ook een bakje Tuinkers, altijd lekker op de boterham! Hieronder zie je mijn "kraamkamer", die afgedekt wordt met een plastic kap.

 
De tomaat stond als eerste boven de grond, daarna al vrij snel de Meloenpeer, slechts 1 zaadje van de paprika is goed opgekomen en van de Ananaskers is nog niks te zien.
 
 
Ook de Tuinkers is aardig gelukt ,alleen bleven de zaden een beetje klonteren aan elkaar.Ik had het op dik keukenpapier gezaaid.
 
Lees meer...
Dat is het thema waarvan ik vandaag van de gemeente St-Oedenrode een folder in de bus kreeg. De gemeente doet mee aan het Duurzame Driehoek project, waarmee men variatie aan groen in onze tuinen wil krijgen, en speciale planten wil promoten die insecten aantrekken. We kunnen nu tegen lage prijzen deze struiken/planten bestellen en ook insectenhotels meebestellen.
 
 
Nu zit ik niet te wachten op een hoop koolwitjes natuurlijk, maar wel op lieveheersbeestjes die de bladluizen weg-eten, en natuurlijk de bijen en wespen voor de bestuiving. Dus een mooie gelegenheid om deze duo-kast te bestellen voor een prikkie!
Uit de lijst met vaste planten heb ik de Bergamotplant uitgezocht, ruikt lekker en geeft prachtige bloemen. Leuk initiatief van de gemeente! Daar heb je tenminste wat aan :)
Lees meer...
Zo mijn lijstje is klaar, en dit is het geworden:
 
tomaten: Balkonstar, BananaLegs, Black Plum, Fuzzy Wuzzy, Golden Egg, Ogri Moskvi, Pendulina, Principe Borghese, Silvery Fire Tree, Tigerella en Tiny Tim.
 
diversen: komkommer, sugarsnap, bosui, pluksla, ananaskers, erwtjes, snackpaprika, courgette en meloenpeer.
 
Volgende week begin ik met het zaaien van de snackpaprika, ananaskers, de minitomaatjes en hopelijk een meloenpeer.
 
Alle zaden heb ik inmiddels binnen , behalve de zaden van courgette en meloenpeer, maar die zijn besteld bij Tabernal.
Lees meer...
Het seizoen gaat bijna beginnen, de zaden zijn besteld en het "teeltplan" ligt klaar! Kweekbakjes en plantpotjes zijn ook onderweg. Bij Van der Wal heb ik een balkon-kas besteld, met 4 legplanken en 2 hoezen,(een heldere zoals op de foto en een witte vlieshoes voor bij koud weer) zodat daar in april het zaaigoed al in kan. Ook enkele mini tomaatjes zullen hierin een plaatsje krijgen. Via marktplaats afgelopen week een aantal grote tuinpotten op de kop getikt...dus laat het voorjaar maar komen, ik heb er zin in.
 

Lees meer...
 
Zo even een mooi winterplaatje geschoten vanuit mijn voordeur. Heb afgelopen week een nieuwe camera gekocht, dus kan komend seizoen mijn plantjes weer strak vastleggen:)
Lees meer...
Zo, vandaag eens wat aan't ruimen geweest, resten oostindische kers weggegooid en de herfstframboos tot de grond weggesnoeid. Ik weet nog steeds niet of ik hem er helemaal uit zal halen, het is een enorme struik... Afgelopen zaterdag heb ik de Jonagold uit de tuin gehaald en in een pot gezet. De perzikboom en de mirabelpruim heb ik nu in de vaste grond gezet, ik denk dat ze daar beter staan. Op datzefde plekje is mijn conference kapotgegaan, hoop dat de mirabel het beter doet.  Rondom de perzikboom heb ik knoflook geplant, ben erg benieuwd wat daar van uit gaat komen, ik heb gelezen dat het ook goed is voor de perzik, het voorkomt ziekten zegt men.....we wachten af.
Vandaag even naar Cranenbroek geweest, heb alvast 2 tomaten spiralen gekocht, ben erg benieuwd hoe dat gaat werken. Even uitzoeken welke tomaten ik daaromheen laat draaien :)
In Uden heb ik via marktplaats een adresje gevonden voor 9x9 potjes, die wil ik ook eerdaags eens vast op gaan halen, lijken me geschikt om de tomaten in op te kweken. 0.05 p/st .
Nou genoeg nog om over na te denken en uit te zoeken......
Lees meer...
Ik ben al druk bezig om de tomatenrassen voor volgend jaar uit te zoeken, ik heb besloten om me dan voornamelijk op de tomaten te richten.De meeste zaden heb ik zelfs al binnen, en kan niet wachten tot het maart is, zodat ik met zaaien kan beginnen. Waar ik dat zaaigoed dan allemaal binnen neer moet zetten is ook nog een grote vraag :)
 
de rassen tot nu toe:
Balkonstar
 
 
Banana Legs
 
 
Black Krim
 
 
Black Plum
 
 
Garden Peach
 
 
Golden Egg
 
 
Isis Candy
 
 
Mini Fuzzy Wuzzy
 
 
Ogni Moskvi
 
 
Pedulina geel
 
 
Principe Borghese
 
 
Silvery Fire Tree
 
 
Tiny Tim
 
 
 
Tigerella
 
 
Lees meer...
Gisteren de laatste appels geoogst!
 
 
Ze zien er prima uit voor een eerste jaar , het zijn Cox's.
Op sommige zaten wat zwarte kleine plekjes, maar de meeste zien er prima uit, en zo smaken ze ook! Ik weet alleen niet of dit een bewaarappel is, maar dat zoek ik nog wel even uit.
 
Lees meer...
Zo het meeste in mijn tuin is al wel uitgebloeid en gegroeid, nu begint het opruimen,  schoonmaken en wegzetten voor het komende voorjaar. Na dit eerste jaar flink bezig te zijn geweest met mijn groente en fruit heb ik wel besloten om volgend jaar somige dingen anders te gaan doen. In de fruittuin is de conference peer helemaal kapot gegaan, jammer maar ik ga hem eruit gooien want geloof niet dat ie nog bij gaat trekken. De gele framboos is ernorm geworden, misschien had ik beter wat mooie takken kunnen selecteren en de rest weg moeten knippen.Nu vind ik hem te groot voor mijn kleine tuintje. Dus even over denken of ik hem helemaal rooi, of slechts een gedeeltje, echt mijn type fruit is het niet. De jonagold appel deed het prima voor zijn eerste jaar, maar die gaat denk ik in een grote pot, zodat ie plaats kan maken voor de perzikboom. Op de plaats van de conference komt dan de mirabelpruim die nu ook nog in een pot staat. Ik ben er wel achter gekomen dat boompjes in pot best moeilijk te onderhouden zijn. En voor de perzik en de mirabel zou het zonde zjn als ik ze liet verpieteren.
De aardbeien gaan uit de vaste grond en gaan in 4 balkonbakken aan de muur, het is gemakkelijker en ze smaken beter, maar dat ga ik pas in het voorjaar verplanten.
De pruimen, druiven en leiboomappels hebben het geheel naar mijn zin gedaan.
Van de eerste appels heb ik vandaag een plaattaart gemaakt!
 
Wat betreft de groente: volgend jaar ga ik voornamelijk voor de tomaten! Daarbij wat peultjes,bosuitjes, boontjes,snackpaprika, kleine komkommer,ananaskers, rabarber en dat was het wel zo'n beetje.
Lees meer...
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Categorieën
Welkom op mijn Fruittuin!

Op deze weblog kun je meekijken met wat ik allemaal in mijn tuin aan't uitvoeren ben. Ik heb een aantal fruitsoorten staan, waaronder een duo pruimenboom Opal en RC 'd Oullins, twee appelboompjes Elstar en Cox Orange, mini mirabelpruim, een perzikboom Peregrin, mini kersenboompjes Stella en Sunburst, Ostara aardbeien, Blauwe bes Bluecrop, Cranberry, kruisbes en een rode bes.

Ook groenten zijn leuk om zelf op te kweken, bijna alles staat in potten. Dit jaar ga ik vooral voor de tomaten. Verder nog sugar-snaps, Teepee boontjes, paprika's en bosui.

Ik hoop dat jullie af en toe eens op mijn weblog komen kijken, veel plezier!

groetjes @nnemiek
 
 
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl